Rakyat DIHALAU Keluar Dari Arab Saudi. Ini TINDAKAN BALAS Qatar Yg Amat MENGEJUTKAN Dunia !!!

| June 14, 2017 | 0 Comments

Rakyat DIHALAU Keluar Dari Arab Saudi. Ini TINDAKAN BALAS Qatar Yg Amat MENGEJUTKAN Dunia !!! | Krisis Teluk yang membabitkan Qatar dan Arab Saudi masih tidak menunjukkan petanda akan tamat. Walaupun ribuan rakyat Qatar di negara-negara Arab terlibat telah dihalau keluar, Qatar menunjukkan tindakan balas yang sangat baik apabila membenarkan rakyat dari negara yang memutuskan hubungan diplomatik tinggal di wilayah negaranya.


Sekadar Gambar Hiasan.

Sebuah kenyataan yang dilaporkan oleh media kerajaan Qatar menyatakan Doha “..tidak akan mengambil apa-apa tindakan terhadap rakyat yang berasal dari negara-negara yang memutuskan hubungan diplomatik atau menurunkan perwakilan perwakilan diplomatik dengan Qatar.” Demikian seperti Laicikang.com petik dari Al Arabi, Isnin (12/6/2017).

Dalam kenyataan itu disebutkan pula, Qatar bertindak sesuai dengan keyakinan dan prinsipnya yang teguh. Tindakan ini telah mengejutkan dunia. Ianya seperti pepatah, dibaling batu, tetapi dibalas dengan buah yang manis (dipopularkan oleh Imam As Syahid Hasan Al Banna).

Sementara itu, dasar pemutusan hubungan diplomatik dan sekatan udara dan laut yang diambil Saudi dinilai akan menjejaskan lebih daripada 11,000 rakyat negara-negara Teluk.

Atas dasar tuduhan menyokong ekstremisme dan keganasan, Arab Saudi, Bahrain, Mesir, Emiriah Arab Bersatu, Mauritius, Mauritania, Yaman, Libya, dan Maldives memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar.

Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, dan Bahrain malah mengenakan sekatan udara dan laut terhadap Qatar dan memerintahkan rakyat yang berasal dari Qatar meninggalkan negara mereka dalam waktu 14 hari sejak pemutusan hubungan diplomatik pada 5 Jun lalu.

Data Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Kebangsaan Doha menunjukkan, seramai 8,254 rakyat Saudi bermukim di Qatar. Manakala, terdapat seramai 2,349 warga Bahrain yang tinggal di negara Qatar yang hanya mempunyai luas 11,571 kilometer persegi tersebut.

Qatar yang merupakan salah satu pemilik Sovereign Wealth Fund (SWF) terbesar di dunia ini pun menjadi “rumah” bagi 748 rakyat Emiriah Arab Bersatu.

Sumber : Laicikang

P.S. 1 – Kereta Alphard Ini Melanggar Seekor Lembu Di Melaka… Akibatnya Bakal MENGEJUTKAN Anda !!!
P.S. 2 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 3 – TERKINI… Ustaz Terkenal Tanahair KANTOI Menyumpah Orang Ramai !!!
P.S. 4 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 5 – PERNAH TENGOK 5 GAMBAR PROTON JEBAT INI ? MEMANG MENGANCAM !!!

Tags: , , , , ,

Category: KISAH DUNIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *