10 Fakta Tentang Negara QATAR Yg Ramai TAK TAHU. No. 7 Amat MENGEJUTKAN !!!

| June 13, 2017 | 0 Comments

10 Fakta Tentang Negara QATAR Yg Ramai TAK TAHU. No. 7 Amat MENGEJUTKAN !!! | Baru-baru ni heboh satu dunia negara Qatar diboikot negara-negara Teluk. Di balik alasan yang tak munasabah tentang pemboikotan, Qatar merupakan negara paling menakjubkan di dunia. Menjadi bukti bahwa janji Allah pasti benar.


Sekadar Gambar Hiasan.

Berikut ini 10 fakta-fakta menarik tentang Qatar:

1. Qatar Adalah Negara Terkaya Di Dunia

Majalah Forbes menobatkan Qatar sebagai negara terkaya di dunia, dengan PDB (Produk Domestic Bruto) perkapita lebih dari USD88,000 (RM360,000). Seperti disebut di web Liputan6, untuk membuat peringkat negara-negara terkaya di dunia, Forbes melihat pada PDB per kapita yang disesuaikan dengan daya beli bagi 182 negara.

Qatar tidak memiliki hutang kepada negara lain. Pendapatan Perkapita (GDP) Qatar tertinggi sedunia, mencapai USD11,000 (RM43,000) per bulan (purata pendapatan). Bayangkan seorang pekerja sana mempunyai gaji RM43000 sebulan. Itulah maksudnya. WOW !!

2. Kebajikan Anak Kelahiran Terhebat Di Dunia

Untuk setiap bayi warga Qatar yang lahir, negara telah menyiapkan sebuah rumah untuknya. Begitu memasuki usia sekolah, setiap anak dipersilakan sekolah atau kuliah di mana saja, baik di dalam maupun di luar negeri dengan biaya sepenuhnya dari Negara.

3. Kebebasan Bekerja Dengan Gaji Minimum Yang Lumayan.

Setelah selesai menempuh pendidikan, warga Qatar bebas memilih pekerjaan apa pun di dalam negeri dengan gaji lebih tinggi daripada tenaga kerja asing. Dengar-dengarnya gaji minimum untuk rakyat tempatan Qatar adalah USD3,000 (RM12,000 sebulan). Bermaksud kalau seorang tu bekerja sebagai tukang sapu kedai KFC pun, majikan kena bayar gaji RM12,000. Berhuhu la kita semua…

4. Kebajikan Pasangan Yang Berkahwin

Negara memfasilitasi setiap warga yang menikah dengan memberikan pembantu dan tukang pandu kereta untuk masing-masing isteri.

5. Kebajikan Wanita Yang Melahirkan Anak

Ketika wanita Qatar melahirkan, negara memfasilitasi hospital sesuai kebutuhannya baik di dalam negeri maupun luar negeri. Ini sama je macam kat Malaysia rasanya.

6. Sewa Tentera Luar Untuk Jaga Negara

Sebagaimana negara lain, Qatar juga memiliki angkatan bersenjata. Namun Qatar juga menyewa USA Naval dan Army untuk menjaga negaranya. Juga menyewa polisi dari Pakistan untuk menjaga dan mengatur Lalu Lintas. Sedangkan jabatan Jenderal, Komandan, Inspektur atau Pimpinan kesatuan harus tetap Warga Negara Qatar.

7. Kadar Pinjaman Bank Antara Terendah Di Dunia

Qatar tidak membebani pajak untuk warga negaranya untuk pinjaman perumahan mahupun kenderaan.

8. Sistem Kewangan Yang Bebas RIBA

Bank di Qatar semuanya bebas riba. Bahkan di waktu tertentu seperti hari ulang tahun raja, seluruh hutang rakyat dihapuskan. Subhanallah.. Allahuakar !!!

9. Polis Banyak Rileks Dan Penjara Kosong

Anggota polis banyak “menganggur” (atau tiada kerja) dan penjaranya nyaris kosong sebab kadar jenayah di Qatar sangat rendah.

10. Al Quran Sebagai Perlembagaan

Qatar menjadikan Al Qur’an sebagai undang-undang tertinggi. Tidak boleh ada konstitusi yang lebih tinggi dari Al Qur’an di Qatar. Fakta kesepuluh ini dinilai merupakan kunci keberkahan bagi Qatar, sekaligus menjadi bukti janji Allah pasti benar.

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ وَلَـكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذْنَاهُم بِمَا كَانُواْ يَكْسِبُونَ

“Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri tersebut beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya.” (Qs. Al-A’raf: 96)

KONGSIKAN KEPADA YANG LAIN JIKA BERMANFAAT….

Sumber: Tarbiyah

P.S. 1 – Kereta Alphard Ini Melanggar Seekor Lembu Di Melaka… Akibatnya Bakal MENGEJUTKAN Anda !!!
P.S. 2 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 3 – TERKINI… Ustaz Terkenal Tanahair KANTOI Menyumpah Orang Ramai !!!
P.S. 4 – Jangan TERKEJUT Lihat Apa Yang Wanita Ini MAKAN Di Sebuah Restoran Mewah Di ‎ICELAND !!!
P.S. 5 – PERNAH TENGOK 5 GAMBAR PROTON JEBAT INI ? MEMANG MENGANCAM !!!

Tags: , , , , , ,

Category: KISAH DUNIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *